lauantai 23. tammikuuta 2021

Liitännäisongelmat

Mutismissa on jonkin verran myös liitännäissairauksia. Hyvin yleinen on sosiaalisten tilanteiden pelko. Varmaan lähes kaikilla on tätä. Erityisesti aikuisiällä. 

Riippuvuus vanhemmista on tietenkin vahva hyvin pitkälle ennen kun saa apua jostain olen saanut ymmärtää, että etenkin riippuvuus äitiin on vahva, tästä en ole ihan varma, en myöskään yhtään tiedä miksi näin on. Ehkä se äiti on kuitenkin yleensä on enemmän siinä arjessa ja hoitaa esim. kouluasioita. Avunsaannissa voi kestää pitkään, jopa useita vuosia, tukitoimista kun kerrotaan aika harvoin. Niin sitten periaatteessa joutuu osittain itse tekemään taustatietoa mitä apua mutistinen voi saada. Esim. taksipalvelun, avustajan, tulkkauspalvelun, Kelan valmennuskursseja, erilaisia terapioita... 

Nukkuminen voi myös olla erittäinkin haasteellista, ainakin jos tietää että jotain on tapahtumassa. Mutta pahempi taitaa kuitenkin ettei kerrota etukäteen vaan aamulla vasta sanotaan "Tunnin päästä muuten lähdetään hammaslääkäriin" tästä voi tulla täysi jumi ja minnekään lähtö ei onnistu, aggressiivisuus, etenkin lapsilla, miksi ei vanhemmillakin mutisteilla. Pelkotila,  piiloutuminen, huutaminen, tavaroiden paiskominen ja kaikkea ikävää. Joten muista kertoa asioista etukäteen.

Ylivilkkaus kotona, lapsi tai nuori ei ole voinut puhua mm. päiväkodissa, koulussa, työtoiminnassa tms. Niin sitten kotona se sanainen arkku aukeaa. Se voi olla jopa raskasta vanhemmille, vaikka onkin tosi hieno juttu että lapsi puhuu, edes kotona. 

Aggressiivisuus, kun ei tule ymmärretyksi niin voi tulla mitä vain, pieni lapsi kun ei osaa vielä kirjoittaa. Ei välttämättä ole keinoa kertoa, ellei sitten ole viittoma- tai kuvakommunikointia käytössä, isommilla tätä on myös, aina ei tule ymmärretyksi. Vaikka osaisikin kirjoittaa, vastapuoli ei välttämättä edes halua lukea "osaat puhuakin". Myös isommille voi kuvat olla helpompia kertoa ihan yleisesti.

Autisminkirjon häiriöt on tutkimuksen mukaan mutisteilla yleisimpiä kuin muilla, toki nämä kaksi saatetaan sekoittaa toisiinsa, samoja piirteitä kuitenkin on mm. ilmeettömyys, vaikeus katsoa toista silmiin, kommunikoinnin vaikeus, erikoisia pelkotiloja. 

Mutta pelkästään autismiin taitaa kuulua tietyt mielenkiinnon kohteet, jolloin ei ole ajantajua, muutenkin vaikea ymmärtää mitä ensin ja mitä sitten, sekä syy-seuraus suhde. 

Mutismiin pelkästään taitaa kuulua että yleensä voi kommunikoida helpostikin jollain tavalla, pystyy ymmärtämään yleensä syy-seuraus suhteen. 

Nämä  ylläolevat ovat vain omia ajatuksiani.


Antakaa vinkkejä teksteihin, vaikea kirjoittaa näin yleisesti. Henkilökohtainen blogi on paljon helpompi, sinne voi kirjoittaa paljon vapaammin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Fiktiivinen tarina mutismista

Tätä oli jo aikoja sitten pyydetty, en edes muistanut. Aloin vain selaamaan kommentteja niin löysin tällaisen toiveen niin päätin nyt toteut...