maanantai 7. lokakuuta 2019

10 asiaa joita ei tule sanoa mutistiselle

1. "Miksi puhut tolle, mut et mulle?"
Niin, kun tätä ei voi tietää. Ei voi tietää mistä se tulee. Varmasti jokainen haluaisi pystyä puhumaan kaikille, mutta se ei vain kaikille ihmiselle ole mahdollista.

2. "On epäreilua ettei sun tarvii pitää esitelmää!"
Ei se ole epäreilua, se on ehkä sovittu HOJKS palaverissa että toinen pystyy käymään koulua. Muuten voisi tulla paljon poissaoloja ja niiden selvittely on taas vaikeaa.

3. "Mä niin tiiän mille susta tuntuu!"
Ja et muuten varmana tiedä. Kukaan ei tiedä. Voi ehkä kuvitella. Jos on paha Selektiivinen mutismi niin voi olla että puhuu ainoastaan vaikka äidilleen ja edes minä tämän kirjoittaja en kykene sitä tilannetta ymmärtämään.

4. "Kaikkia jännittää joskus."
Selektiiviesessä mutismissa kun kyse on harvoin pelkästä jännittämisestä. Se on ahdistusta, paniikkia, pelkoa. Se voi jopa kohdistua pelkona omaan kehoon. Että, ei tämä ei ole sama asia.

5. "Opettele puhumaan!"
Mutistinen osaa kyllä puhua, muttei kykene syystä tai toisesta puhumaan joissain tilanteissa. Vaikka koulussa tai päiväkodissa. Tai esimerkiksi kaupassa. Joku päivä se saattaakin onnistua mutta seuraavana taas ei.

6. "Älä viitsi olla tollanen"
Ei ihminen voi itselleen mitään. Jos hän ei voi jotain tehdä niin se on sitten sillä tavalla. Ja toisekseen kaikki on erilaisia.

7. "Eikö se olisi helpompaa jos vain puhuisit?"
Kyllä varmasti se olisi kaikille helpointa jos kaikki pystyisivät kommunikoimaan samalla tavalla ja vaikka vielä samalla kielellä. Varmasti jokainen puhumaton on tätä asiaa itsekseen ajatellut että näin olisi helpompi.

8. "Susta ei tule yhtään mitään kun et puhu"
Kaikkeen ei tarvitse puhetta. Siinä edellisessä tekstissä taisi ollakin juttu pojasta joka pääsi ylioppilaaksi ilman yhtään sanaa. Eli asiat on mahdollisia.

9. "Milloin sä aloitat puhumaan?"
Sitä ei taida kukaan tietää. Mutismin KESKIMÄÄRÄINEN kesto on muistaakseni 5-12 vuotta. Eli jollain tällä välillä. Joku aiemmin, joku myöhemmin, joku ei koskaan.

10. "Kukaan ei haluu olla sun kaa ku sä oot puhumaton"
Suomessa aika monella loppupeleissä on valikoiva Puhumattomuus ja heillä on varmasti kavereita. Ei siihen kaveruuteen tarvita aina puhetta. Voi kirjoittaa, käyttää kuvia ja ilmetä tai eleitä. Kyse on vain siitä haluaako kokeilla.

Kuvan lähde: http://clipart-library.com/clipart/207474.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Fiktiivinen tarina mutismista

Tätä oli jo aikoja sitten pyydetty, en edes muistanut. Aloin vain selaamaan kommentteja niin löysin tällaisen toiveen niin päätin nyt toteut...